Ketkä maahanmuuttajat?

Suomessa on viime aikoina ollut paljon puhetta maahanmuuttajista ja maahanmuuton ongelmista. Tai ainakin näin asia ilmaistaan. Ollaan “maahanmuuttokriittisiä”.

Maahanmuuttoon liittyy omat ongelmansa ja siitä on puhuttava. Usein keskustelu on kuitenkin… tietynlaista.

“Maahanmuuttajat” ovat ongelma. Keitä tarkoitetaan, kun sanotaan näin? “Miten niin keitä? Minähän sanoin, maahanmuuttajia!” Okei. Minä olen tuntenut muutaman maahanmuuttajan. He olivat Amerikasta ja Englannista Suomeen muuttaneita valkoisia yliopisto-opettajia. Heistäkö oli siis puhe?

Eipä tietenkään, vaan niistä toisista. Tiedätte kyllä. Tummaihoisista. Ja käytännössä samaan syssyyn niputetaan kaikki suuremmin miettimättä, ovatko he maahanmuuttajia, pakolaisia vai jopa Suomessa syntyneitä. Ei myöskään kauheasti mietitä muita yksityiskohtia — ketä kiinnostaa, jos ihmiset tulevat vaikka aivan eri maista? Tietenkin kaikki omasta mielestä saman näköiset ovat samanlaisia.

Tämä ryhmä on siis ongelma, ja siitä voidaan tehdä yleistyksiä — tämä ryhmä, joka ei oikeastaan ole “maahanmuuttajat” vaan “tummaihoiset ihmiset”.

Voisin nyt sanoa, että onhan tuo rasismia, koska se on ihan selvää. Se ei kuitenkaan ole tässä pointti, vaan se, että se on joka tapauksessa älytöntä ja epäreilua ja tekee järkevän keskustelun mahdottomaksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s