Uusi syy, miksi kannattaa ainakin vilkaista ohjelmien käyttöehtoja

Käsittääkseni harva jaksaa lukea niitä ehtoja, jotka pitää yleensä aina hyväksyä jotakin ohjelmaa asentaessa. Itse yritän lukea ne, mutta en aina jaksa. Varsinkin ilmaisten ohjelmien tapauksessa sinne saattaa kyllä olla piilotettu jotakin ikävää. Erityisen räikeään tapaukseen törmäsin vähän aikaa sitten.

En valitettavasti muista, mitä olin asentamassa. Jokin hyödyllisen tuntuinen ilmaiseksi ladattava ohjelma oli kyseessä. Käyttöehdot ilmestyivät ruudulle, saman näköisinä kuin yleensä, ja olin sillä hetkellä sen verran väsynyt, että klikkasin hyväksyntäni katsomatta niitä. Pian huomasin, että ne eivät olleetkaan sen ohjelman käyttöehdot, jota olin asentamassa, vaan jonkin toisen — jokin typerä Vonsteran.com -hakukone oli yhtäkkiä käytössä ja etusivuna kaikissa selaimissani.

Siinähän ei ole mitään uutta, että ilmaisohjelmat tyrkyttävät toisia ilmaisohjelmia mukanaan ja myös yrittävät saada ihmiset asentamaan niitä vahingossa. Vähän aiemmin törmäsin tilanteeseen, jossa tavalliseen tapaan oli “Standard install (recommended)” ja “Custom install”, ja vasta valitessa jälkimmäisen pääsi valitsemaan, että ei asenna samalla jotain toista roskaohjelmaa. Idea on varmaan sama kuin roskasähköpostissa: aina joku menee halpaan ja joku hyötyy taloudellisesti, ja sen takia on taloudellisesti kannattavaa vaivata suurta määrää ihmisiä. (Kiitos, vapaiden markkinoiden näkymätön käsi.)

Vonsteranin poistaminen ei loppujen lopuksi ollut monimutkaista, vaikka siinä piti koskea asetuksiin, joista ei yleensä tarvitse huolehtia. En ohjaa siihen tässä. Jos ei tiedä näistä asetuksista, ohjeet löytyvät kyllä internetistä (tosin jotkin niistäkin sivustoista näyttivät huijaussivustoilta). Sen halusin vain sanoa, että tämänkin takia kannattaa ainakin vilkaista käyttöehtoja — ettei asenne aivan väärää ohjelmaa samalla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s