Pahin järkeä ja rationaalisuutta koskeva harhaluulo

See here for the English version.

Logiikka on periaatteessa erehtymätöntä, ja järki on yleisesti ottaen paras tapa saada selville, miten asiat ovat, kuin myös päättää, mitä pitää tehdä. Pitää kuitenkin olla varovainen, jos lähtee näistä oletuksista. Ihmiset tuntuvat toistuvasti olettavan, että koska järki on luotettavin keino päästä totuuteen, järjen käyttöön kuuluu se, että se ei voi olla väärässä. Että jos olet ajatellut jotakin järjellä, ei ole enää syytä kuunnella vastaväitteitä tai harkita, olisitko ollut oikeassa.

Tämä ei kuitenkaan ole rationaalista. On naiivia olettaa, että ihminen voi noin vain nähdä, mikä on järkevää, eikä voi erehtyä. Tilanteet voivat olla monimutkaisempia kuin ihminen kuvittelee, ja yleensä ovatkin, jolloin alkuperäistä käsitystä ja varsinkin käytännön ratkaisuja tulee usein tarve muokata. Mukamas puhtaaseen järkeen perustuvat ajatukset voivat nojata itsestäänselviksi katsottuihin asioihin, jotka ovat itse asiassa vain ihmisen tai yhteiskunnan perusteettomia ennakkoluuloja — ja tämä pätee kehen tahansa ihmiseen.

Tiede, ja sen luotettavuus, perustuvat myös siihen, että kaikkia ajatuksia voi aina periaatteessa testata ja muuttaa.

Rationaalisuus ei ole sitä, että järkeilee kerran “täydellisesti” ja sitten kieltäytyy muuttamasta mieltään. Sitä kutsutaan ylimielisyydeksi. Mieltään pitää muuttaa jos (ja vain jos) esiin tulee tarpeeksi hyvä syy tehdä niin.

(Tämän artikkelin sanoma on pitkälti sama kuin aikaisemman “The Only Way to Be Right, and the Only Way to Be Rational”, mutta tällä kertaa korostan nimenomaan sitä, että rationaalisuudessa on kyse prosessista, jossa oikea vastaus kehittyy vähitellen.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s