Kysymyksiä moraalisesta vastuusta, rangaistuksista ja vapaudesta

See here for the English version.

Moraalisen vastuun ajatukseen liittyy muutama oletus, jotka usein otetaan itsestäänselvinä silloinkin, kun asiasta aletaan keskustella yksityiskohtaisemmin. Niitä pidetään niin luonnollisina että tyypillisesti niitä ei yksinkertaisesti edes huomata.

  1. (Retributivismi:) Jos ihminen on tehnyt jotakin moraalisesti väärin, on oikein rankaista tätä ihmistä jollakin tavalla, jonka on vakavuudeltaan suhteessa rikkomuksen vakavuuteen. Tämä kumoaa normaalin velvollisuuden olla vahingoittamatta toisia.
  2. Tämä pätee kuitenkin vain, jos ihminen on vastuussa teostaan.
  3. Ihminen on vastuussa teostaan vain, jos teki sen vapaasti.
  4. Ihminen tekee tekonsa vapaasti vain jos hän olisi voinut tehdä toisin.
  5. Jotkut ihmiset eivät ole muutenkaan vastuussa (ja joskus eivät myöskään vapaita), kuten määritelmästä riippuen esimerkiksi mielisairaat, lapset jne.

Miksi niin usein oletamme nämä ajatukset? Pitäisikö meidän hyväksyä ne, ja jos, niin miksi? Miten ajatukset pitäisi tarkkaan ottaen ymmärtää ja miten käsitteet kuten “rangaistus”, “vastuu” tai “vapaus” tulkita? Miksi näillä käsitteillä on ne suhteet, jotka niille yllä esitetään?

Näihin kysymyksiin löytyy kyllä vastauksia. (Joitakin niistä on tässä ja tässä artikkelissani.) Tässä lyhyessä artikkelissa halusin vain huomauttaa siitä, että nämä kaikki ovat itsessään varsin painavia eettisiä väitteitä. Tämä olisi syytä huomata, jos esimerkiksi olisi valmis sanomaan muitta mutkitta, että kuolemanrangaistus on oikeutettu rangaistus tarpeeksi vakavista rikoksista siksi, että ne ovat niin vakavia (käyttäen piilotettuna premissinä oletusta 1 yllä). Miksi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s