Nykyään

In English.

Olen huomannut yleisen mutta oudon taipumuksen siinä, miten ihmiset nykyään näkevät asiat. No ei, tuo oli vitsi — tämä ei päde “nykyään” vaan on ollut niin niin kauan kuin muistan, ja vaikka se ei olekaan niin pitkään historiallisesti ajateltuna, asia voi hyvin aina olla ollut niin. Tämä outo taipumus on se, että ihmisten mielestä kaikki asiat ovat aina jollakin tavalla juuri “nykyään”.

En tiedä, mistä se johtuu. Siinä ei oikein ole järkeä. Mutta kun ihmiset havaitsevat asioiden usein tapahtuvan tietyllä tavalla, he tuntuvat automaattisesti ajattelevan, ja varsinkin sanovan, että sitä tapahtuu nimenomaan nykyään. Esimerkiksi että ihmiset ovat nykyään niin epäkohteliaita ja niin edelleen. Tämä pätee varsinkin, jos kyse on jostakin negatiivisesta asiasta. Tietenkin joku voi sanoa sellaisia asioita oikean menneisyyden perustuvan tiedon perusteella, mutta sitä tuntuu myös tapahtuvan täysin ilman mitään ajattelua — myös minulle, paitsi ettei enää, koska varon sitä nykyään. (Kyllä, oikeasti juuri nykyään.) Joskus joku rakentaa jonkin todennäköisesti idealisoidun kuvan siitä, miten asiat ennen olivat ilman mitään varsinaista tietoa, mutta usein ihmiset vain sanovat jotakin tapahtuvan nykyään aivan kuin sitä ei olisi tapahtunut ennen vaikka heillä ei ole mitään syytä olettaa mitään siitä, miten asiat olivat siinä suhteessa ennen. Olisiko kyse vain siitä, että oletamme, että asiat alkoivat olla näin vasta silloin, kun huomasimme sen?

Joskus tällä on oikeasti väliäkin, jos siitä seuraa vääristynyt kuva historiasta ja sen takia asiaa ei pysty ymmärtämään oikein. Muulloin se on vain huonoa ajattelua, joka ei vaikuta mihinkään muuhun. Outoa se on joka tapauksessa. Itse vältän sitä yksinkertaisesti siksi, että en halua sanoa asioita, jotka eivät ole totta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s