Fundamentalisti toisten puolesta

Click here for the English version: Fundamentalist on Others’ Behalf

Taas yksi näitä… en tiedä, miksi niitä kutsuisin. Tekisi mieli sanoa “internet-virhepäätelmä”, mutta se ei olisi aivan oikein.

Joskus ihmiset syyttävät kanssaan eri mieltä olevia siitä, että näiden mielipiteet eivät ole niin liioiteltuja, kuin syyttäjä itse haluaisi. Olen nähnyt sitä ainakin seuraavan esimerkin kuvaamassa yhteydessä, tosin olen aika varma, että sitä esiintyy muuallakin:

Ärsyttävä ateisti: Kristityt ovat ihan hulluja. Uskotteko te tosiaan niin kuin Raamatussa sanotaan, että jumala tappoi melkein kaikki ihmiset tulvalla ja joku keräsi kaikki eläinlajit yhteen laivaan?

Vähemmän ärsyttävä kristitty: En usko. Kyseessä on omana aikanaan kirjoitettu tarina.

Ärsyttävä ateisti: Mitä! Se on teidän pyhä kirjanne! Kyllä teidän pitäisi uskoa siihen!

Tai toisin sanottuna: Mikset ole olkinukke! Tai: Mikset ole stereotyyppisempi! Tai: Mikset ole tyhmä! Tai: Mikset ole sellainen kuin minä luulin sinun olevan siksi, että en oikeasti tiedä mitään!

Tämä valitus on älytön. Jos kerran olisi niin tyhmää olla sellainen, kuin kuvittelet toisten olevan, eikö ole hyvä, jos he eivät ole sellaisia? Eikö se ole perusteltua juuri siksi? Toisaalta jos sitten perustelet, miksi pitäisi olla sellainen, miksi sitten valitit siitä alunperin?

Ei se ole toisten ongelma, jos sinä olet fundamentalisti heidän näkemystensä suhteen. (Joihin et edes usko. Joten miksi olisit? Luultavasti koska olet ärsyttävän töykeä ja suvaitsematon.)

Ehkä on totta, että vastapuolesi on väärässä siitä, minkä takia pohjimmiltaan olet eri mieltä hänen kanssaan. Esimerkiksi jumalan olemassaolosta. Mutta siinä ei sitten olekaan enää kyse tästä mainitsemastasi asiasta, eihän? Myönnä vain häviösi sen suhteen, että toisen mielipiteet eivät olleetkaan niin älyttömät esittämälläsi tavalla kuin luulit. Älä valita siitä, että toinen ei ole tarpeeksi helppo kohde. Se on aika säälittävää. Ei kenelläkään ole mitään velvollisuutta olla tyhmä vain siksi, jotta sinä pääsisit pilkkaamaan häntä.

Katso myös

Sama englanniksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s