Yksi ajatus siitä, milloin jonkin pitäisi olla kiellettyä

See here for the English version: A Brief Thought about When Something Should Be Forbidden.

Missä tilanteissa meidän pitäisi asettaa yleinen sääntö, joka kieltää jonkin sellaisen teon, joka ei itsessään ja yksinään aiheuta mitään vahinkoa? Tai, mikä on suunnilleen sama asia, milloin on väärin tehdä jotakin sellaista, mikä ei itsessään suoraan aiheuta mitään vahinkoa? Yleensä ei ole syytä kieltää mitään, mikä ei ole vahingollista. Mutta on tapauksia, joissa useampien ihmisten tekojen yhteisvaikutus aiheuttaisi vahinkoa, vaikka mikään teoista yksinään ei sitä tekisi. Ei varsinaisesti vaikuta mihinkään, jos yksi ihminen päättää ottaa tavaroita ilmaiseksi suuresta myymälästä, mutta jos kukaan ei maksaisi, kaupan ei olisi mitään järkeä tuottaa palveluitaan. Sellainen ei vain toimisi, ja tämä onkin suunnilleen syy siihen, että suurestakaan määrästä tavaraa ei saa varastaa. (Tietenkin tähän liittyvät myös omistukseen liittyvät oikeudet, mutta luulen, että nekin perustuvat loppujen lopuksi samankaltaiseen periaatteeseen. Joka tapauksessa tarkastelen tässä artikkelissa vain tätä yhtä tiettyä perustelun linjaa.)

Mutta mikä tietty sääntö tämän taustalla on? Voisi luulla sen olevan, että teon pitäisi olla kielletty, jos siitä, että kaikki, joihin se liittyy (esimerkiksi kaikki asiakkaat) tekisivät sen, seuraisi jotakin epätoivottavaaa, mutta se ei voi olla oikea vastaus. Olisi absurdia ajatella, että pankin asiakkaat eivät saisi nostaa rahojaan pankista, jopa kaikkia kerralla — mutta jos kaikki tekisivät niin yhtä aikaa, jouduttaisiin ongelmiin. Mikä ero näissä tapauksissa on?

Olen nähnyt tämän kysymyksen esitetyn jossakin ilman, että siihen ajattelemaani vastausta on edes mainittu mahdollisena, joten sen takia kirjoitan vastaukseni ylös tänne sillä ajatuksella, en ole nähnyt kenenkään muunkaan sitä vielä esittäneen. En ole tutkinut asiaa paljon ja vastaus on todennäköisesti vain osittainen. Mutta kuitenkin: Näyttää siltä, että oikea muotoilu säännölle siitä, milloin jokin pitäisi kieltää yllä mainitulta pohjalta on seuraava: Teon pitäisi olla kielletty, jos siitä, että kaikkien sallitaan tehdä se, seuraa haittaa (joka on merkittävämpää kuin sen sallimisesta saatava hyöty). Ihmiset saavat nostaa kaikki rahansa pankista, koska siitä, että se sallitaan, ei seuraa sitä, että kaikki tekevät niin. Ilmeisesti pankit ovat kyllä sulkeneet ovensa tilanteissa, joissa kaikki ihmiset ovat jonkinlaisen paniikin seurauksena rynnänneet sisään nostamaan kaikki rahansa pois. Kauppojen tapauksessa taas ainakin oletetaan, että maksamisesta ei voisi tehdä vapaaehtoista, koska silloin liiketoiminnan kannalta tarpeeksi monet ihmiset eivät maksaisi.

Sama englanniksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s