Miksi Albus Dumbledore ei ole mahtavan hyvä rehtori

See here for the English version: Why Albus Dumbledore Isn’t Such a Terrific Headmaster

Ennen kuin aloitan, haluaisin huomauttaa, että en ole missään vaiheessa sanonut, että analysoisin vain vakavia todellisen maailman kysymyksiä. Selvä? Hyvä.

J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen Albus Dumbledore, Tylypahkan noitien ja velhojen koulun rehtori, on varsin vaikuttava ja sympaattinen henkilöhahmo. Myös tarinan fiktiivisessä maailmassa koulun muu henkilökunta ja oppilaat tuntevat häntä kohtaan ymmärrettävää arvostusta, ja häntä pidetään erittäin hyvänä rehtorina. Eräässä mielessä näyttää kuitenkin hieman yllättävällä tavalla siltä, että hän asettaa muita asioita koulun ja sen oppilaiden edun edelle. En niinkään näe tätä jonakin sellaisena, mikä olisi tarkoituksella kirjoitettu osaksi Dumbledoren hahmoa, vaan enemmänkin Rowlingin epähuomiossa luomana epäjohdonmukaisuutena, mutta se pätee joka tapauksessa. (Alla oleva sisältää pieniä juonipaljastuksia eri puolilta kirjasarjaa. Tätä kritiikkiä ei myöskään kannata ottaa liian vakavasti. Ja pahoittelen, jos muistan yksityiskohtia väärin.)

Kysymys on Dumbledoren palkkaamasta henkilökunnasta.

Severus Snape

Tämän takia. (kuva: Wikipedia)

En sano mitään pimeyden voimilta suojautumisen opettajista, koska kyseinen virka on kirjaimellisesti kirottu, ja Tylypahkan täytyy palkata joka vuosi kenet tahansa, joka vain suostuu siihen. Mutta tätäkin lukuun ottamatta monet Tylypahkan henkilökunnan jäsenet ovat täysin sopimattomia virkaansa ja näyttävät olevan siinä vain sen takia, että Dumbledore on joko hellämielinen heitä kohtaan tai säästää heitä johonkin muuhun tarkoitukseen.

  • Räyhähenki Riesu. Tarkkaan ottaen ei henkilökuntaa, mutta ero ei ole tässä merkittävä. Miksi tämän häiriköivän kummituksen annetaan asua koulussa? Dumbledore voisi varmasti hankkiutua eroon hänestä, mutta on ilmeisesti liian kiltti tehdäkseen niin. Tämä ei kuitenkaan ole kovin kilttiä oppilaita ja henkilökuntaa kohtaan, jotka joutuvat sietämään hänen ilkeitä “hauskoja” kepposiaan vuodesta toiseen.
  • Vahtimestari Voro. Voro on surkki, velhojen jälkeläinen joka ei silti osaa taikoa.  Näyttää siltä, kuin Dumbledore olisi tämän takia antanut hänelle paikan säälistä. Tämä näyttää olevan myös syy siihen, miksi hän on niin äärimmäisen vihamielinen oppilaita kohtaan. Hän haluaa liioittelematta käyttää keskiaikaisia kidutusvälineitä heidän kurittamiseensa. Tietenkään hän ei mitenkään voi päästä tekemään sellaista, kunhan koulun johtoon ei nouse ketään yhtä hullua. Mainitsinko muuten, että jossakin vaiheessa sarjan aikana joku yhtä hullu tosiaan johtaa koulua?
  • Professori Punurmio. (Nimen käännös on muuten huono. Hänen nimensä on Trelawney. Kyllähän tietenkin “tree” kääntyy “puu” ja “lawn” “nurmikko”, mutta kyseessä on oikea englanninkielinen nimi eikä mikään äärimmäisen omituinen sanaleikki. Näiden kirjojen suomentajalla on muutenkin ollut hiukan liikaa mielikuvitusta ja liian vähän tietoa.)  Dumbledore haastatteli häntä henkilökohtaisesti ennustuksen opettajan virkaan ja tuli siihen tulokseen, ettei hän hallitse alaa pätkääkään. Hän kuitenkin palkkasi Punurmion Trelawneyn ilmeisesti pitääkseen tämän saatavilla, kun tämä yhtäkkiä lausui spontaanisti sitä itse tiedostamattaan tärkeän ja aidon ennustuksen. Tämän seurauksena ennnustutunnit Tylypahkassa ovat siitä lähtien olleet täyttä roskaa, ja oletettavasti kukaan ei ole siellä oppinut mitään muuta kuin uskomaan taikuuteen, jota ei ole ole todellista maailmassa, jossa taikuus on todellista.
  • Professori Kalkaros. Erityisesti Kalkaros. Miten kukaan voi ajatella, että olisi hyvä ajatus asettaa tämä henkilö vastuuseen lapsista, tai ylipäätään toisten tietoisten olentojen seuraan? Joistakin tavallaan hyvistä puolista huolimatta hän on silti mielivaltainen, ennakkoluuloinen, pikkumainen, henkistä väkivaltaa harrastava, huiputtava tyranni, joka terrorisoi oppilaita ja suosii omaa tupaansa, ja jota hänen vertaisensa ilmeisesti (ja suoraan sanoen toivottavasti) halveksivat. Hänen käytöksensä ei ole mitenkään läheskään hyväksyttävää, ja hän on luonteltaan hyvän opettajan vastakohta, tosin hän näyttäisi silti olevan tehokkaampi opettajana kuin Trelawney, joidenkin oppilaiden kohdalla siitä huolimatta, että yrittää päinvastaista. Koko tarinan luettuaan pystyy varmaan näkemään, miksi Dumbledore pitää häntä palkkalistoillaan, mutta ei se ainakaan oppilaiden edun vuoksi ole.
  • Rubeus Hagrid opettajana. Tietenkin Hagrid on varsin sympaattinen hahmo, jota on kohdeltu epäreilusti, ja on hienoa, että Dumbledore osoittaa luottamusta häntä kohtaan. Hän olisi jopa voinut onnistua taikaolentojen hoidon opettajana. Mutta miksi ihmeessä hänet piti laittaa tekemään sitä käymättä ensin opetusohjelmaa läpi hänen kanssaan ja antamatta järkeviä neuvoja? Tässä puhutaan nyt miehestä, jonka mielestä kaameat hirviöt ovat söpöjä, ja se, että ne raatelevat häntä, on vain leikkiä. Miten kukaan voi laittaa hänet opettamaan lapsille eksoottisista olennoista oman harkintansa mukaan ja odottaa tuloksena olevan jotakin muuta kuin katastrofi?

Siinä, miksi Dumbledore on tehnyt niin hölmöjä valintoja, ei oikeasti ole mitään salaperäistä. Oletettavasti syy on sama kuin siihen, miksi Viisasten kivessä suurin osa kyseistä kiveä suojaavista ansoista olivat haasteita, joista lahjakkaat ensimmäisen vuoden velho-opiskelijat selviytyivät: koska juoni vaati sitä, eikä sitä ollut oikein ajateltu loppuun asti. Tällaisten asioiden huomaaminen ei tarkoita, etten edelleen pitäisi Rowlingia erittäin hyvänä kirjoittajana ja hänen kirjasarjaansa hyvin nautinnollisena luettavana, ja Dumbledorea erittäin hyvänä henkilöhahmona (kuten myös monia muista yllämainituista). Sitä se kyllä tarkoittaa, että minun täytyy olla ajattelematta muutamia vaivaavia asioita nauttiakseni kirjoista täysillä.

Sama englanniksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s