Yhdellä helpolla askeleella kriittiseen ajatteluun

See here for the English version: How to Be a Critical Thinker in One Easy Step

Pääsin NaNoWriMon loppuun asti ja yritän nyt jatkaa tämän blogin kirjoittamista, vaikka minulla onkin edelleen kohtuuttomasti tekemistä. Sen sijaan, että kirjoittaisin uuden hölmön meta-artikkelin sellaisesta, siirryn suoraan takaisin itse asiaan. Minulla oli usempikin idea jo lähdössä käyntiin, mutta tästä saan kirjoitettua sen verran lyhyesti, että ehdinkin tässä ajassa.

Eli haluat siis voida tuntea olevasi kriittinen ajattelija — sellainen ihminen, joka, toisin kuin kaikki muut, arvioi väitteitä rationaalisesti eikä vain hyväksy niitä ilman kunnon syytä? No, se on helppoa. Älä usko kaikkea, mitä sinulle väitetään. Kun jokin ajatus uskotaan yleisesti todeksi, epäile sitä. Jos kuulet jossakin tai keksit omasta päästäsi kyseistä ajatusta kyseenalaistavan väitteen, joka kuulostaa sinusta järkevältä, usko se heti, ja ala kutsumaan naiiveiksi kaikkia, jotka yhä uskovat yleiseen näkemykseen. (Sana “lampaita” on myös hyvä. Bäää.) Ja katsokin, ettei mikään puhe “todisteista” tai “todisteiden puutteesta” tai muu argumentaatio muuta sinun mielipidettäsi. Se on kaikki valtaapitävien propagandaa. Tai jotain.

En voi aivan väittää tietäväni tällaisen olevan yleinen asenne, mutta näyttää siltä, kuin se olisi. Ainakin tiedän nähneeni sitä useita kertoja sekä todellisessa elämässä että fiktiossa. Joka tapauksessa, jos tämä täytyy erikseen selittää, ongelma tässä lähestymistavassa on se, että se ei ole kriittistä ajattelua. Siinä vain ollaan epäluuloisia ensimmäisen kuullun väitteen suhteen ja sitten täysin kritiikittömästi hyväksytään seuraava, ja ajatellaan, että siinä vaiheessa on jo suoritettu rationaalisuuden asettamat vaatimukset eikä enää tarvitse tehdä mitään.

Kyllä, on totta, ja hyvin tärkeää ymmärtää, että monet yleisesti hyväksytyt uskomukset eivät ole tosia. Kyllä, poliittiset johtajamme voivat valehdella meille. (Jos tätä lukisivat tarpeeksi monet ihmiset, varmasti joku väittäisi minun puolustaneen noista päinvastaisia näkemyksiä.) Mutta ei se tarkoita, että mikä tahansa sinusta hyvältä kuulostava teoria on automaattisesti todennäköisemmin totta kuin yleiset uskomukset. Kun törmäät vaihtoehtoiseen väitteeseen, sinun täytyy silti arvioida sen luotettavuutta kriittisesti ja tasapainotetusti. Lisäksi, toisin kuin yleisten uskomusten ja poliitikkojen puheiden tapauksessa, tieteessä sovelletaan metodeja ja usein jopa etiikkaa, jotka saavat sen antamaan tosia tuloksia paljon todennäköisemmin kuin sen “kilpailijat”.

Tätä näkee erilaisissa muodoissa. Yhdessä vaihtoehtoisessa versiossa jokin toisen ihmisen kertoma asia kuulostaa kuulijan mielestä hiukan epäilyttävältä, ja kuulija päättelee toisen varmasti valehtelevan sen sijaan, että miettisi mahtaako tämä valehdella, mutta ei tekisi lopullista johtopäätöstä ennen kuin tietää tarpeeksi. Toisessa tapauksessa joku päättelee jonkin auktoriteettitahon (esimerkiksi kirkon) olevan irrationaalinen, ja sitten käytännössä päättää, että nyt, kun hän on päässyt eroon sen vallasta, hänen ajattelunsa automaattisesti ohjautuu oikeaan suuntaan, ja hänen ei tarvitse ikinä kyseenalaistaa tai harkita uudelleen sen tuloksia. Ja sitten ovat vielä salaliittoteoriat, jotka ilmeisesti ovat yleensä täysin mahdottomia todistaa vääräksi sitten, kun joku alkaa uskomaan niihin, mutta joissa on se pieni ongelma, että mitään niissä ei ollut alun perinkään mitään syytä alkaa uskomaan. Ja Charles Fort, joka kuulostaa olleen suorastaan tällaisen ajattelun suojeluspyhimys, tosin tiedän hänestä käytännössä vain tuon yhden artikkelin kautta. Se taikasammakko-juttu, josta kirjoitin aiemmin, on myös samankaltainen, mutta ei aivan sama asia.

Opetus on tietenkin, että kriittisyyteen ei ole mitään yhden askeleen oikotietä. Siihen pyrkimistä täytyy vain jatkaa koko ajan.

Sama englanniksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s