Täytyykö miesten “pystyä hillitsemään itsensä”?

See here for the English version.

Minua jäi vaivaamaan jokin, mitä luin jonkin aikaa sitten Helsingin Sanomista. Minulla ei tainnut olla tätä blogia silloin, ja se saattoi olla yksi niitä ideoita, joiden takia ajattelin, että minun pitäisi aloittaa sellainen. Tämän kirjoittamisen jättäminen näin myöhään tietenkin tarkoittaa, etten löydä enää lähteitäni. Mutta ne eivät ole varsinaisesti tärkeitä; nämä ajatukset ovat, ja kommentit, joihin reagoin, ovat vain esimerkkejä niistä.

Luin HS:n tekstin niihin aikoihin, kun Suomessa oli lutkamarsseja. Jos muistan oikein, jotakuta naista haastateltiin niihin liittyen, ja hän ilmaisi mielipiteensä jotenkin siihen suuntaan, että miesten pitäisi kyllä pystyä hillitsemään itsensä, vaikka nainen olisi pukeutunut miten. Tämä tietenkin osoitti kannatusta marssien idealle.

Kuulostaako tämä teistä hyvältä mielipiteeltä? Teknisesti se on tietenkin tosi väite. Mutta se ilmaisee yhtä asennetta, jossa on jotakin pahasti pielessä. (En analysoi kommentin sanonutta henkilöä, mutta asenne on selvästi tulkittavissa kommenttiin.)

Ajattele muita rikoksia. Jos näet kaupan ikkunassa mahtavan television, ja todella haluat saada sen, mutta sinulla ei juuri nyt ole varaa ostaa… Sanommeko silloin, että kyllä sinun nyt täytyy kuitenkin pystyä hillitsemään itseäsi, ettet riko ikkunaa ja juokse pakoon TV sylissä? Tuleeko arkielämässä usein tällainen kiusaus, jota vastaan on taisteltava?

Jos työkaverisi on todella ärsyttää sinua, niin, että tuntuu, että olisi tyydyttävää tappaa hänet, jotta hän olisi hiljaa… Täytyykö sinua käskeä hillitsemään itsesi ja olemaan murhaamatta häntä siinä paikassa? Oletko usein antanut periksi sellaiselle kiusaukselle?

Tietenkin vastaukset ovat “ei” kummassakin tapauksessa — koska nämä teot ovat niin selvästi väärin, ettei lähes kukaan tosissaan harkitsisi sellaista, ja koska ne olisivat myös hyvin typeriä ja oman edun vastaisia. Tietenkin aina on joku, joka pimahtaa ja tekee jonkin äärimmäisen teon, ja sellaisia, joille rikokset ovat tulleet jo tavaksi. Mutta yleensä ihmiset eivät tee sellaista. Ja jos jonkun täytyisi jatkuvasti taistella tällaisia kiusauksia vastaan, hänen käytöksensä johtaisi hänet pian hoitoon tai ainakin loputtomaan vankilakierteeseen. Jos ihmiset olisivat sellaisia, yhteiskunta romahtaisi.

No miksi sitten vihjataan, että “miehet” voisivat raiskata naisia vain siksi, että he eivät yritä tarpeeksi kovasti hallita itseään? Ei se ole mikään “ups”. Ei se ole sama, kuin jos viivyttelee kun pitäisi ryhtyä töihin, tai polttaa tupakan kun oli pitänyt jo lopettaa, tai syö liikaa roskaruokaa. (Tosin edelleen aina on varmasti joku outo yksilö, joka tekee mitä tahansa sitten sanotaankaan sellaiseksi, että normaali ihminen ei sitä tekisi.) Useimmissa sivistyneissä ympäristöissä on itse asiassa itsestäänselvyys, että kenellekään miehelle ei tulisi mieleenkään kohdistaa kammottavaa väkivaltaa naista kohtaan vain siksi, että tuntee tähän fyysistä vetoa. Kuten törkeä varkaus ja murha, se ei vain tule kysymykseen. Kuulemma jopa muut rikolliset vankiloissa vihaavat raiskaajia.

Raiskauksia tietenkin tapahtuu, myös “sivistyneissä” maissa. Yleistä se on kuitenkin lähinnä tilanteissa, joissa on jotakin selvästi vialla — kuten sodat ja sairaalloisen miesvaltaiset yhteisöt. Silti kuulee paljon sen suuntaista retoriikkaa, että siinä on kyse vain miesten seksuaalisista haluista. Eikö itse asiassa tässä “älkää pukeutuko kuin lutkat” -jutussakin voisi olla sama elementti? Vastaus: voi ollakin, mutta en tiedä, joten en sano siitä sen enempää.

Toinen rajumpi esimerkki, jonka muistan pitkän ajan takaa, oli kun joku eräällä keskustelupalstalla puolusti jotakin islamilaista filosofiaa, jonka mukaan naiset pitää peittää tarpeeksi hyvin, jotta he eivät kiihottaisi miehiä. Muutenhan sitä voi provosoida itselleen raiskauksen. Olisin kaikkea muuta kuin yllättynyt, jos tämä olisi sama ideologia, joka saa aikaan sen, että raiskauksen uhreja syyllistetään jossakin päin maailmaa.

No, tiedoksi nyt kaikille: Ihmiset eivät ole kiimaisia koiria, jotka raiskaavat tuntemattomien jalkoja. Eivätkä myöskään vain miespuoliset ihmiset. Mies (tai sen puoleen nainen), joka nimen omaan itsehillinnän puutteesta johtuen menisi ympäriinsä harrastamassa jonkinlaista väkivaltaa toisia kohtaan, ilman, että yhteisö nimen omaan rohkaisisi siihen, olisi jonkinlainen patologinen sekopää tai hirviö. Yleensä, kun joku tekee sellaista, se johtuu siitä, että hänellä on tekosyy. Joten älkää piru vie antako kenellekään sellaista. Useimmat miehet eivät mukavassa nykyajan yhteiskunnassa käytäkään hyväkseen tätä heikkoa tekosyytä, mutta sen retoriikan käyttö ei voi olla terveellistä. (Ja vaikka en tiedä, niin ties mitä niillä “useimpien” joukon ulkopuolella olevilla on taustalla.) Ja mikään ei estä miehiä käyttämästä tekosyitä lievempään seksismiin ja kunnioituksen puutteeseen niin kauan kuin miesten oletetaan edes joskus kohtelevan naisia seksiobjekteina, mikä kuuluu samaan laajempaan diskurssiin.

Sitä paitsi se on loukkaavaa. Melkein mikään muu ei raivostuta minua niin paljon kuin ihmisen yksilöllisyyden hylkääminen, jotta hänet voidaan tunkea jonkin stereotyypin puitteisiin. Ai “miehet” ovat sellaisia? Kiitos vain hirveästi, että loukkaat minua ja joitakin syvimmistä arvoistani, vaikka emme ole edes tavanneet. (En edelleenkään syytä alkuperäistä kommentoijaa, joka inspiroi tämän artikkelin — kuten sanoin, en yritä tulkita hänen todellisia ajatuksiaan niin lyhyestä kommentista.) On aivan yhtä paha asia, kun ryhmään kuuluvat ihmiset ottavat sen negatiiviset stereotyypit omakseen. Koska olemme miehiä, eikö meidän kuulukin olla tunteettomia, karkeita ja tyhmiä? Ei, sitten te olette vain säälittäviä törppöjä. Lakatkaa tekemästä asioita helpolla ja väärällä tavalla ja ajatelkaa itse, millaisia teidän pitäisi olla.

Ongelma on oikeastaan tämä diskurssi, joka käytännössä yrittää sortaa sekä miehiä tekemällä heistä idiootteja tai eläimiä vastuullisten ihmisten sijaan, että naisia sanomalla, että heidän on hyväksyttävä sellainen.

Lyhyesti sanottuna: Itsestäänselvyyksiä ei pidä sanoa kuin ne eivät olisi itsestäänselvyyksiä. Miesten ei tarvitse “hillitä itseään”, jotta he eivät raiskaisi naisia. He voivat vain päättää niin, ja sitä oikeutetusti vaaditaan. Jos väittää toisin, käyttäytyy loukkaavasti ja antaa tekosyitä, joita ei todellakaan ole ansaittu.

Aiheeseen liittyvää

“To all those men who don’t think the rape jokes are a problem” (lisätty 12/2011)

Sama englanniksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s