Aloitus: Mistä tässä on kysymys?

See here for the English version.

Tervehdys, kuka tätä sitten lukeekaan.

Olen aloittamassa blogia, ja blogilla pitäisi olla jokin aihe. Tai niin ainakin sanotaan; en todellakaan tiedä asiasta paljoa. Minulla oli aiemmin jostakin epämääräisestä syystä jotakin blogien lukemista vastaan, ja senkään jälkeen, kun olen lakannut suhtautumasta asiaan niin, en ole tutustunut niihin paljoa. No, minulla ei kuitenkaan ole tähän niinkään aihetta kuin teema, joka seuraa siitä syystä, miksi ylipäätään ryhdyin tähän hommaan.

Syy, miksi päätin aloittaa pitämään blogia, on seuraava: Analysoin jatkuvasti kaikkea, ja yritän myös oppia tuntemaan kiinnostavimmat aiheet tarpeeksi hyvin, jotta tietäisin mistä puhun — ja minusta tuntuu, että minun pitäisi jakaa joitakin näin syntyneistä ajatuksista. Usein vain jotakin aihetta ajatellessani melkein kirjoitan päässäni jo artikkelia. Tuntuu järkevältä hankkia paikka, johon voin oikeasti kirjoittaa ylös tällaisia artikkelien luonnoksia, vaikka en voisikaan julkaista niitä niin sanoakseni oikeasti.

Koska siis analysoin kaikkea, minulla ei ole mielessä mitään yhtä aihetta. Sen sijaan olen valinnut teemaksi sen, että kirjoitan asioista, joista minulla on oikeasti sanottavaa. Sen takia tämän blogin nimi on (ainakin toistaiseksi) “Thoughts on X”, “Ajatuksia X:stä”; siinä tullaan aina esittämään ajatuksia jostakin, mutta tämä “X” voi olla kullakin kerralla olla jotakin hyvin erilaista. En kuitenkaan aio vain kirjoittaa ylös ajatuksiani mistä hyvänsä. Yritän pitää suuni kiinni asioista, joita en tunne. Minulla voi esimerkiksi olla ajatuksia taloudesta ja politiikasta, jotka ovat uusia kiinnostuksenaiheitani, mutta näen kyllä, että en tiedä tarpeeksi kertoakseni ihmisille, mitä heidän pitäisi ajatella niillä aloilla. Olen filosofian pääaineopiskelija, mikä tarkoittaa suunnilleen sitä, että minua koulutetaan ajattelemaan asioita, mutta ei mihinkään tiettyyn toiseen alaan kuuluvia. Opiskelen muitakin aloja, sekä yliopistolla että oma-aloitteisesti, ja luulen kykeneväni sanomaan jotakin joistakin niistä. Mutta en läheskään kaikista. Yritän oppia tuntemaan joka alan, mutta se on päämäärä, jota voi vain ikuisesti tavoitella, ei koskaan saavuttaa.

Mitä täällä sitten tulee olemaan? En voi vielä luvata varmasti, enkä olisi yhtään yllättynyt, jos blogin idea muuttuisi jotenkin sen lähtiessä käyntiin. Tähän mennessä keksimistäni aiheista voi lähinnä sanoa, että ne ovat keskenään varsin erilaisia. Eri aiheita yleisesti pohtivien tai esittelevien artikkelien lisäksi voin kirjoittaa vastineita joihinkin tiettyihin artikkeleihin, mutta en välttämättä käsittele ajankohtaisia kysymyksiä paljoa, koska niihin liittyen tuntuu olevan vaikea saada faktoja selville edes lehtiä seuraamalla. (Minulla on aavistus, että monet niitä kommentoivat ihmiset eivät useinkaan oikeasti tiedä, mistä puhuvat.) Ajattelin myös, että voisin kirjoittaa jotain arvostelujen tapaista esimerkiksi kirjoista ja Internet-sivuista, kunhan minulla edelleenkin on niistä todella sanottavaa.

Tosin sanottuna kun sanon “Ajatuksia X:stä”, nämä eivät ole vain satunnaisia tietämättömän mietteitä, vaan niiden pitäisi olla oikeasti jakamisen arvoisia.

No, joka tapauksessa… Jos seuraat, mitä täällä tapahtuu, näet kyllä blogin idean ennen pitkää, vaikkei se yllä kirjoitetusta olisikaan tullut selväksi. Minä ainakin aion odottaa ja katsoa, mitä täällä tulee olemaan.

Tästä blogista tulee kaksikielinen (englanti ja suomi) koska en osaa sen enempää kieliä tarpeeksi hyvin voidakseni kirjoittaa niillä itseäni tyydyttävän hyvin. Pystyisin ehkä tuottamaan tänne kirjoittamani tekstit myös ruotsiksi, mutta tekisin virheitä. Ja miksikö haluan ylipäätään kirjoittaa useammalla kielellä? Siihen on kaksi yksinkertaista vastausta: Ensinnäkin haluan blogin olevan helppolukuinen useammille. Lähes kuka tahansa, joka saattaa lukea tätä suomeksi, voisi lukea sitä myös englanniksi, mutta ei aina yhtä helposti. Toiseksi vain yksinkertaisesti pidän kielistä ja niiden kanssa pelaamisesta. Tämä toimintatapa on kiinnostavaa kääntämisen kannalta. Ainakin tämän artikkelin tapauksessa kirjoitan sen ensin englanniksi ja käännän sen jälkeen suomeksi. (Tiedän kääntämisestä sen verran, että minun pitäisi osata tehdä tämä niin, että toinen versio ei sitten kuulosta luonnottomammalta kuin ensimmäinen.) Toivottavasti pystyn tulevaisuudessa lisäämään vielä muita kieliä. En ole varma, onko se paras tekninen ratkaisu, mutta toistaiseksi pidän tämän yhtenä blogina, joka toimii ensisijaisesti englanniksi (kategorioiden nimet ovat esimerkiksi englanniksi, paitsi “suomi” -kategoria), mutta jossa on suomenkieliset kopiot kaikista artikkeleista.

Kuten yllä on tullut ilmi, minulla ei ole tästä aikaisempaa kokemusta. En tunne blogien ja niihin liittyvien asioiden teknisiä yksityiskohtia paljoakaan. Luulen ymmärtäneeni perusidean siitä, miten tällainen pistetään pystyyn WordPressissä, mutta siihen se sitten jääkin. Jos jollakulla on neuvoja, joista voisin hyötyä, kuuntelen mielelläni. Sivun asettelun voi odottaa muuttuvan joillakin tavoilla oppiessani enemmän.

Joidenkin lukemieni neuvojen mukaan blogia pitäisi päivittää suunnilleen päivittäin, mutta tässä tapauksessa se kuulostaa vain kaikkien ajan tuhlaukselta. Aion kirjoittaa hieman pidempiä ja huolellisemmin ajateltuja viestejä. Ja tietenkin vielä kahdella kielellä. Joten niitä tulee tulemaan ehkä yksi tai kaksi viikossa.

Kiitos, että luitte tämän esittelyn, ja toivottavasti käytte vielä uudestaankin. Tällä hetkellä aikomukseni on lähettää pian toinen artikkeli, jossa tutkin sitä, mitä filosofia oikeastaan on, mitä useimmat ihmiset eivät tunnu varsinaisesti tietävän.

Sama englanniksi.

Advertisements

3 thoughts on “Aloitus: Mistä tässä on kysymys?

 1. Anne says:

  Hienoa Ville, mielenkiintoisia kirjoituksia!

  Kommentoin tähän ensimmäiseen kirjoitukseen, koska kommentoisin samalla vielä siitä yhtä kohtaa:
  “Joidenkin lukemieni neuvojen mukaan blogia pitäisi päivittää suunnilleen päivittäin, mutta tässä tapauksessa se kuulostaa vain kaikkien ajan tuhlaukselta. Aion kirjoittaa hieman pidempiä ja huolellisemmin ajateltuja viestejä.”

  Riippuu varmaan paljon blogin tyypistä, miten usein pitäisi päivittää, mutta ei ole mielestäni mitenkään tarpeellista päivittää joka päivä. Itse ainakin pidän enemmän sellaisista blogeista, joita päivitetään harvemmin, mutta joissa on pidempiä ja huolellisemmin ajateltuja viestejä, kuten siis tässä. Ja lisäksi tietysti vie vielä enemmän aikaa ja vaivaa kirjoittaa kahdella kielellä.

  Ensimmäisten kirjoitusten perusteella blogi vaikuttaa oikein hyvältä, joten hyvä, että aloit pitää sitä!

 2. VVK says:

  Kiitos vain. Luin sen päivittäisohjeen sellaisessa yhteydessä, jossa oli kai kyse rahan tekemisestä blogilla (en edes ole varma, miten). Ei se tähän ideaan voisi sopiakaan, mutta voi silti olla totta, että harvemmin kirjoittamalla saa vähemmän kävijöitä. No, kunhan joku lukee. Tietenkin olisi hyvä, jos joskus miljoonat lukisivat, mutta sillä ei ole vielä kiirettä, kunhan pääsen muotoilemaan ajatuksia johonkin.

  Tiedätkö enemmänkin blogeista? Seuraatko monia?

  • Anne says:

   Ehkä tosiaan vähemmän kävijöitä ainakin päivittäin, mutta varmaan tällaisella blogilla on myös erilainen kävijäryhmä kuin sellaisilla, joihin kirjoitetaan päivittäin. Eli siis tällaisen blogin kävijät odottavatkin ehkä pidempiä ja enemmän pohdiskelevia tai asiapitoisempia kirjoituksia, johon harvemmin päivittäminen sopii paremmin. Ja ihan ymmärrettävää, että aluksi kävijämäärä aika pieni, mutta toivottavasti ajan myötä useampi löytää tänne.

   En tiedä kovin paljoa blogeista, enkä myöskään seuraa monia. Tämän lisäksi säännöllisemmin tulee seurattua vain harvoja, joita myös päivitetään harvemmin, mutta joissa jutut ovat myös asiapitoisia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s